Project

Hónap: 2013 június

Az EUREKA döntéshozó szerve

Jelen pillanatban, ha minden tagot figyelembe veszünk, akkor körülbelül 711 EUREKA projektről számolhatunk be világszerte, amelynek a költsége körülbelül 1,4 milliárd euróra tehető. Ezekben a projektekben körülbelül 1680 kis- és nagy vállalkozás vesz részt, valamint több mint 480 kutató intézet és több mint 400 egyetem. Tehát a leírt adatok kalapján elmondhatjuk, hogy ezek a kutatások világszintűek. Természetesen Magyarország is csatlakozott ehhez az együttműködéshez, mégpedig 1992-ben. Jelenleg több mint 20 magyar érdekeltségű projekt fut, amelyben több mint 40 magyar intézmény vesz részt. mint minden együttműködésnek, az EUREKA-nak is van döntéshozó szerve, ez pedig nem más, mint a Miniszteri Konferencia. Tagjai az országok miniszterei, akik a technikai kutatásokért felelnek. Évente egyszer üléseznek egy napot, ilyenkor oldják meg az időközben felmerülő problémákat. Ha ezen felül szükség van miniszteri döntésre, természetesen a miniszterek összeülnek, és közös megegyezéssel meghozzák a vitás kérdésekben a döntéseket.

Az EUREKA együttműködés tagjai

Az EUREKA egy olyan együttműködés, mely során a profit orientált vállalatok összefognak a nagyobb sikerek reményében. Az együttműködésnek jelenleg 26 Uniós ország a tagja. (Kivéve Bulgária, aki még nem csatlakozott a projekthez.) Ezen felül több olyan ország is vele tartozik, aki még nem tagja az uniónak. Ilyen például Izrael, Monaco, Horvátország, Norvégia, Svájc, Olaszország, Törökország, vagy akár Ukrajna. A résztvevő országok száma összesen tehát 37, ami egy igen magas számnak mondható egy ilyen kezdeményezés tekintetében. Ez a közösség nem rendelkezik olyan pénzfedezetekkel és tartozékokkal mint például az Unió, minden egyes kutatást az azt végző országnak kell finanszíroznia. Nem várhatnak semmi féle anyagi támogatást a kutatást végző csoportok. Ezen felül persze pályázhatnak különféle állami támogatásokra is, melyeket sokan megnyernek a későbbi EUREKA projekt cím megszerzésének reményében. Ennek ellenére az együttműködés minden ország számára nagyon fontos, hiszen a tagok számíthatnak egymás segítésére is.

Az EUREKA projekt kitűntetés

Az EUREKA egy mozaikszó, egy nemzeti összefogás rövidítése, mely 1985-ben jött létre. Legfőbb feladatuk, hogy minél több olyan vállalatot vonjanak be a társulásba, amely alkalmas az együtt működésre, tehát profitorientált. Az EUREKA olyan projekteket koordinál, melyek úgymond „alulról” indulnak. Tulajdonképpen határok nincsenek, csupán a kutatók megegyezésén múlik, hogy milyen nagyszabású projektek indulnak. Létezik egy minősítés is, mely nemzetközi körökben is nagyon elismert. Ez az „EUREKA projekt” cím. Ha egy kezdeményezés, vagy később projekt elnyeri ezt az elismerést, nemzetközi sikerekkel számolhat a jövőben. Ez egy szakmai minősítés, melyért a kutatóknak nagyon meg kell dolgozniuk. Az ilyen elismerést bezsebelő projektek híresek mindenre kiterjedő garanciájuktól valamint magas színvonalukról és arról, hogy az adott piacon egész magas áron értékesíthetőek. Tehát ha meglátjuk egy projekt jellemzői között ezt a címet, akkor biztosak lehetünk a projekt sikerében, és abban, hogy magasabb körökben is méltó elismerésben lesz része a projekten dolgozó szakembereknek is.

Az EUREKA jelentése

Az EUREKA egy rövidítés, melyet manapság egyre többet használnak. Az Európai piacorientált K+F együttműködés rövidített formája. Ezt a fajta együttműködést az 1985-ös években hozták létre annak érdekében, hogy az Európában működő világpiac versenyképességét folyamatosan biztosítani tudják. Ezt úgy kívánták elérni, hogy megpróbálták koordinálás alá venni a technológiai kutatások fejlődését és az ipar előrehaladását. A különféle projektek, melyek az összefogást követően indultak a piacközeli K+F szakaszra összpontosítottak. A különféle projekt résztvevők tulajdonképpen egytől egyig vállalatok és olyan szervezetek voltak, melyek működésének célja a minél magasabb profit realizálása. Számukra nagyon fontos a folyamatos fejlődés, valamint a biztos bevételek, hiszen ha ez nincs meg teljes egészében, akkor a működésük kerülhet veszélybe. Ezért volt fontos már a kezdetekkor, hogy megfelelően működő vállalkozások csatlakozzanak a későbbi sikerek érdekében, valamint a minél gyümölcsözőbb partneri kapcsolatok kialakításában.

© 2023 SBK

Theme by Anders NorenUp ↑