A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben a könyvvizsgálat kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A könyvvizsgáló választása nehéz feladat, a sikeres döntéshez a Focus Audit Kft. Hogyan válasszunk könyvvizsgálót című cikkéből szemezgettünk.

SZAKMAI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS
Jó hír, hogy szakmai felelősségbiztosítás áll a könyvvizsgálók mögött, vagyis ha hibázik az illető, ami a megrendelő számára anyagi vonzattal jár, akkor bíróság kötelezheti a könyvvizsgálót az általa okozott kár megtérítésére. Ezért mielőtt letesszük a voksunkat egy szakember mellett, érdemes tisztázni a felelősségbiztosítás mértékét.

SZERZŐDÉSES PERIÓDUS HOSSZA
Mivel a könyvvizsgálói megbízatás nem egy rövid periódusra, hanem hosszabb távra szól, figyeljünk a megfelelő időpontra, vagyis nem tanácsos az éves beszámoló leadása előtt elkezdeni keresgélni, mert akkor nagy valószínűséggel kicsúszunk az időből. Gondoljunk előre a kötelezettségre és keressünk időben olyan szakembert, akiben bízni tudunk.

REFERENCIÁK A MINŐSÉG JEGYZÉBEN
Mielőtt kiválasztjuk azt a szakembert, akivel együtt szeretnénk dolgozni, járjunk utána a referenciáinak. Milyen cégekkel dolgozott együtt? Mely iparágból érkeztek és mekkora méretűek? Jó jel lehet, ha társaságunkhoz hasonló tevékenységű cégekkel dolgozik együtt, hiszen akkor feltehetőleg ismeri az iparági sajátosságokat. Ugyanígy fontos lehet a referenciák között szereplő cégek mérete.

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu
könyvvizsgáló, auditor