Nem köztudott tény, hogy több féle öntözőrendszer is létezik. Itt természetesen nem a jól, vagy rosszul kivitelezett öntözőrendszerekről beszélünk, és nem arról, hogy milyen márkájú alkatrészekből kell összerakni ezt a berendezést. Azt feltételezzük, hogy az alábbiakban leírt berendezések jól készültek el és a funkciójukat a képességük 100%-án tudják ellátni. A következőkben leírom az öntözőrendszerek közötti különbségeket.

Azt az öntözőrendszert, amelyet csak kézi irányítással, csapok megnyitásával lehet működtetni, manuális öntözőrendszernek nevezzük. Ez egy olyan rendszer, amelyből ki lettek hagyva az automata öntözőrendszer sajátosságai és lényege. Ez által szinte minden kvalitását el is vesztette az előnyeivel együtt. Meggyőződésem az is, hogy ez a manuális berendezés csak azért jöhetett létre, mert nem tudták eladni a drágább alkatrészeket belőle és kitalálták ezt a könnyebben eladható formát, ami funkcióiban annyira gyenge, hogy szinte mindet átépítik előbb vagy utóbb automatává. Így viszont jelentősen megnövelve a ráfordított összköltséget, mivel több munkadíjat kell így kifizetni, valamint drága alkatrészek válnak feleslegessé ez által.

Automata öntözőrendszer

Automata öntözőrendszernek hívjuk azt a berendezést, amely mindenféle emberi irányítás nélkül képes működni, a programozhatóságának köszönhetően. Ez a leggyakrabban használt öntözőrendszer féle, amely előnyi szinte megszámlálhatatlanok. Gyakran nevezik a leghatékonyabb háztartási berendezésnek amellett, hogy a leghasznosabbnak is. Rengeteg időt, pénzt és energiát képes megspórolni a felhasználóinak, amíg egyenletes öntözési képességének köszönhetően pazar kertet hoz létre.

Azokat az automata öntözőrendszereket, amelyeket több öntözési márkából raknak össze hibrid öntözőrendszereknek nevezzük. Ezek alkatrészeit általában szubjektív módon válogatnak össze öntöző telepítők aszerint, hogy melyiket ítéli meg a legjobbnak. Tehát ez nem egy önálló fajta, hanem egy speciális automata öntözőrendszer. Ezek a berendezések nagyon jók tudnak lenni és nagyon megbízhatók. Én is ilyen hibrid rendszereket építek a legszívesebben.