A gyepszőnyeg telepítése nem egy ördöngös feladat, azonban ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön, nagy precizitásra van szükség. Látszólag csak kisebb változtatások is hibákká tudnak válni, amik csúnyán megbosszulhatják magukat. A következőkben összefoglalom a legalapvetőbb hibákat, amelyeket a gyakorlatban figyeltem meg, és bevallom, hogy saját tapasztalataim alapján gyűjtöttem össze.

Soha nem terítek gyepszőnyeget olyan talajra, amelyet nem én szállítottam, vagy javítottam, illetve készítettem elő! A legsúlyosabb problémám ebből adódott, azonban ez csak egyszer, mivel ennek következtében született meg ez a szabály, amihez az óta is tartom magam. Tehát legyen Ön is biztos a talaj minőségében, amire a gyepszőnyeget kívánja telepíteni.

Csak olyan előkészített talajra rakja a gyepszőnyeget, amely a lépésállóságig van lehengerelve vagy lap vibrátorozva. A kisebb talajegyenetlenségek sem megengedhetők, mivel ezek a gyepszőnyeg gyökérzetének a penészesedéséhez vezetnek. Továbbá a talaj legyen megtisztítva az oda nem illő elemektől, mint például az építési törmelék, kavicsok, gyökerek. A végleges szintből ne felejtse el a gyepszőnyeg vastagságát kivonni, tehát 3-4 cm-rel alacsonyabbra beállítani.

Amikor megrendeli a gyepszőnyeget, akkor gondoljon a vágási veszteségre is. Ha a terület nagyon íves és tagolt, akkor én 5%-kal többet szoktam rendelni.

gyepszőnyeg telepítése

A gyepszőnyeg érkezésére mindenképpen készüljön el minden munkával, hogy azon nyomban tudja kiteríteni, mihelyst megérkezett. Erre azért van szükség, mert minél előbb sikerül telepíteni, annál kevesebb sokkhatás éri a gyepet. Különösen igaz ez akkor, ha kánikula van.

Ha kánikulában telepít, akkor 50 nm leterített gyepszőnyeg után locsolja meg alaposan a gyepet. Ha a föld is erősen felforrósodott, akkor ne a talajt locsolja meg, hanem a gyepszőnyeg fonákját, azaz a gyökérvédő réteget. Ezt viszont soha se nagy erejű vízsugárral, hanem csak permetszerűen, majd azonnal terítse ki.

Mindig igyekezzen „feszesen” illeszteni a gyepszőnyeg tekercseket egymáshoz, és mint ahogyan a téglákat rakják, úgy elcsúsztatva egymástól. Ha vágni kell a gyepszőnyeget, akkor azt éles késsel, vagy még inkább éles sniccerrel végezze el.

Amikor leterítette a teljes területet, akkor utána alaposan öntözze be, és hossz-, valamint kereszt irányban is hengerezze le. Ha elkészült, utána ne járkáljon rajta kb. két hétig.

Öntözze kíméletlenűl!