A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben a transzferár dokumentáció, adótanácsadás, adószakértés kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A láncügyletek megértése, áfaügyi kezelése nehéz feladat, a sikeres döntéshez a Focus Audit Kft. „Transzferár dokumentáció” című cikkéből szemezgettünk.

„Már sokszor hallottunk róla, sok cikket olvastunk, de nem biztos, hogy teljesen összeáll a fejünkben miről is van szó igazából? Alábbi cikkünkben szeretnénk összefoglalni tulajdonképpen mi is az a transzferár és mit is kellene dokumentálnunk?

Abban az esetben, amikor egy tulajdonosi körbe, érdekkörbe több vállalkozás is tartozik, azaz vállalatcsoportról vagy cégcsoportról beszélünk, akkor – mivel a döntéshozatal jellemzően egy kézben összpontosul – olyan döntések születhetnek, melyek a piaci viszonyoktól eltérőek lehetnek. Legjellemzőbb példája ennek az ár, hiszen vállalatcsoporton belüli cégek egymás közötti árai sokszor eltérnek a piaci áraktól, ami az egyes cégek jövedelmezőségét, profitját és eredményét befolyásolja, ami kihatással van az adófizetési kötelezettségükre is. Fontos olyan ügyletekre is gondolni, ahol ingyenesen, térítésmentesen kerül át termék, szolgáltatás vagy akár tárgyi eszköz, ingatlan a cégcsoport egyik vállalatától a másikba. Ez a tulajdonosoknak természetes, hiszen ők cégcsoport szinten gondolkodnak, de jogilag és adózás szempontjából a cégek külön-külön entitásnak minősülnek, így fontos a cégeknél az ilyen jellegű ügyleteket külön-külön is megvizsgálni, és amennyiben szükséges adóalap korrekciót végrehajtani…”

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu